Informacije o kolačićima

Šta su tačno kolačići?

Kolačić je tekstualna datoteka koja podatke skladišti u ograničenom vremenu. Većina web stranica koristi kolačiće. Oni se automatski preuzimaju i skladište u pretraživaču kada prvi put posetite web stranicu. Kolačić sadrži najmanje dve komponente, naziv i vrednost datoteke. Kolačić ima datum samouništenja, koji je definisan prema željenom veku trajanja kolačića. Ovako se pravi razlika između kolačića sesije i trajnih kolačića. Kolačići sesije automatski se brišu odmah, na kraju sesije pregledavanja. Trajni kolačići ostaju uskladišteni na vašem računaru tokom trajanja koji je definisan za kolačić. Oni se brišu samo na kraju određenog vremenskog razdoblja. Ovi kolačići pamte vaše željene postavke kada ponovo posetite web stranicu.

Da li su kolačići loši?

Nema apsolutnog odgovora na ovo pitanje. Zavisi od toga koje podatke sa web stranica kolačići skladište ili ne skladište i za šta se ta informacija na kraju upotrebljava. Kolačiće možete zamisliti kao alat, na primer čekić ili testeru. U načelu im je namenjeno da budu korisni, ali se takođe mogu staviti u negativnu upotrebu. Stoga je važno razlikovati i odlučiti koji kolačići su potrebni i važni za vas lično, a koje ne bi trebalo sačuvati. Trebalo bi u skladu s tim prilagoditi postavke kolačića na svom krajnjem uređaju.

Šta zapravo treba da rade kolačići?

Kolačići treba da olakšaju korisnikovu posetu web stranici i učine je jednostavnijom. Na primer, u online kupovini, kolačići dopuštaju web stranici da se "seća" koje proizvode ste imali u „korpi za kupovinu“ kada ponovo posetite stranicu ili osiguravaju da se vaš željeni izgled i veličina fonta automatski prikazuju.

Međutim, nisu svi kolačići korisni i isključivo za dobrobit korisnika. Na primer, praćenje kolačića koristi se za praćenje vašeg ponašanja na web-lokacijama i za oglašavanje oglasa u skladu s tim ili za povećanje pristupa web-lokacijama. Stoga je važno razmišljati o kolačićima koje bi trebalo dopustiti i koje bi trebalo odbiti. Da biste donelli tu odluku, korisno je znati koje vrste kolačića postoje.

Koje vrste kolačića postoje?

  • Funkcionalni kolačići su kolačići koji su apsolutno neophodni za bitne funkcije web stranice za rad. Bez njih web stranica se ne može koristiti prema svojoj nameni. Između ostalog, osiguravaju pravilnu funkcionalnost kada se stranica promeni s HTTP-a na https i stoga ispunjavaju velike sigurnosne zahteve. Ti kolačići prikupljaju anonimne informacije (stoga se ne mogu povezati s vašim identitetom) i ne mogu pratiti vaše kretanje na drugim web stranicama. Skladište se samo za vreme trajanja sesije i stoga pripadaju kategoriji sesije kolačića. Vaš pristanak za korištenje tih kolačića nije obavezan.
  • Prihvatljivi kolačići su, prema pravnoj definiciji, kolačići koji nisu apsolutno neophodni za korištenje web stranice. Oni, međutim, obavljaju važne zadatke koji poboljšavaju vaše iskustvo pregledavanja. Na primer, ovi kolačići omogućavaju skladištenje odabranih postavki, poput odabira jezika. Informacije koje sadrže upotrebljavaju se samo za određenu web stranicu.
  • Korisni kolačići su kolačići koji prikupljaju informacije o načinu na koji posetilac upotrebljava web stranicu, odnosno, koju stranicu korisnik najčešće koristi i da li se prikazuju poruke o greški. Ovi kolačići ne skladište nikakve druge podatke. Koriste se  za jednostavnije  korišćenje i konkretnije prilagođavanje web stranica pojedinom korisniku. Te se informacije takođe skladište samo u anonimnom obliku.
  • Ako je sadržaj treće strane integrisan na web stranicu, davalac treće strane može primeniti kolačiće čak i ako ne upotrebljava direktno web mesto. Ovi kolačići nazivaju se kolačići treće strane. Treće strane mogu koristiti ove kolačiće kako bi skladištili informacije o vama kao korisniku i identifikovali vas kada posetite sopstvenu web stranicu kako biste predstavili web stranicu prilagođenu vama. To je moguće, primera radi, ako je video zapis na YouTube-u ugrađen na web stranicu.
  • Ako se kolačići koriste u marketinške svrhe, oni se nazivaju marketinškim kolačićima. Koriste se za informisanje korisnika sa oglašavanjem koje je relevantno i koje mu je prilagođeno. Takođe, koriste se za određivanje učestalosti prikazivanja oglasa i efikasnosti oglašavanja.

Gde se mogu definisati moje postavke kolačića?

Većina web stranica sadrži obaveštenje o korišćenju kolačića. Sami možete prilagoditi postavke za kolačiće u skladu s vašim željama u postavkama pretraživača. Većina pretraživača omogućava vam prihvatanje ili brisanje svih kolačića ili dopuštanje samo određenih vrsta kolačića.

Možete sprečiti skladištenje kolačića na krajnji uređaj tako što ćete u postavkama pretraživača odabrati "Ne prihvataj kolačiće". Međutim, ako odbijete sve kolačiće, to može rezultirati funkcionalnim ograničenjem određenih web stranica.

Kolačiće skladištene na vašem krajnjem uređaju možete izbrisati u bilo kom trenutku. Za detaljne informacije o tome kako to učiniti pročitajte uputstva za svoj pretraživač ili krajnji uređaj.

 

Koji kolačići se koriste na B. Braun web stranici?

Name (Expires)DescriptionCategory
JSESSIONID (session)Очува стање корисника у више захтева за странице.Основни колачић
sat_track (session)Чува статус пристанка корисника за колачиће на веб локацији.Основни колачић
test (session)Користи се за откривање да ли је посетилац прихватио маркетиншку категорију у натпису колачића. Овај колачић је неопходан за усклађивање са ГДПР веб странице.Основни колачић
contentprotection (session)Евидентира да ли се посетилац веб странице пријавио у ДоцЦхецк. ДоцЦхецк је услуга потврде идентитета која се користи да би одређене информације према немачком Закону о оглашавању у здравству биле доступне само специјалистичком медицинском особљу. Ако је корисник пријављен у ДоцЦхецк, он може да види све информације на веб локацији која је заштићена ДоцЦхецком.Основни колачић
s_cc (session)
s_sq (session)
s_vi (2 years)
s_fid (2 years)
demdex (179 days)
Адобе Аналитицс користи колачиће за разликовање захтева од различитих прегледача и за чување корисних информација које нам апликација може помоћи да континуирано развијамо нашу веб страницу у складу са вашим интересовањима. Аналитика нарочито користи колачиће за анонимно дефинисање нових посетилаца, помоћ у анализи података о клику и праћење историјских активности на веб локацији.Колачић за перформансе / праћење
affinity (sesija) osigurava da korisnik uvek ostane na istoj instanci sistema tokom sesije, osiguravajući dosledno korisničko iskustvo.neophodni kolačić
AMCV_# (2 years)
AMCVS_#AdobeOrg (session)
Адобе Маркетинг Цлоуд користи колачић за чување ИД-а посетиоца који се користи у Маркетинг Цлоуд Солутионс-у.

Колачић за перформансе / праћење

Маркетинг Цоокие

mbox. (1 day)Таргет користи колачиће како би пружао оператерима веб локација могућност да тестирају који су мрежни садржај и понуде релевантнији за посетиоце.Маркетинг Цоокие
facebookOptoutCookieДеактивација Фацебоок праћења конверзијаМаркетинг Цоокие
linkedinOptoutCookieДеактивација праћења конверзија ЛинкедИн ИнсигхтсМаркетинг Цоокие
everest_g_v2 (2 years)
ev_sync_dd (2 years)
Користи се за циљане огласе и за документовање ефикасности сваког појединачног огласа.Маркетинг Цоокие
_lfuuid (2 years)Овај колачић треће стране омогућава веб локацији да прати понашање посетилаца на веб локацијама на којима је колачић инсталиран. Праћење се врши анонимно док се корисник не идентификује подношењем обрасца.Маркетинг Цоокие

Upravljajte podešavanjima kolačića

Možete pojedinačno da upravljate podešavanjima kolačića za ovu veb stranicu: