Pronalazačev gen Portret

Pronalazačev gen - Portret nosioca razvoja proizvoda Sarahe Jacobskoetter

Na fantastičnim inovativnim putovanjima, proverama realnosti i testiranjima strpljenja

Ako postoji savršen genetski sklop za razvoj novih proizvoda za B. Braun, onda ga Sarah Jacobskoetter sigurno ima: njena majka je lekar, a njen otac mašinski inženjer. "Pretpostavljam da bi psiholog mogao da izvuče par zaključaka" kaže tridesetjednogodišnja žena, i kad bi ste mogli čuti zvuk namigivanja, to bi sigurno bilo na ovom mestu.

Odakle god da dolaze njena interesovanja za medicinsku tehnologiju - da li iz genetskog sklopa ili njenih psiholoških predispozicija - jedna stvar je jasna: Sarah Jacobskoetter obožava da eksperimentiše. Uvek je želela da razume kako stvari funkcionišu i – ako ne funkcionišu – kako ih popraviti.

Nice-to-Have i Must-Have

Zar nije mogla postati i nosilac razvoja proizvoda za mašine za pranje, avionsku ili televizijsku tehnologiju?
"Naravno, te tehnologije su takođe veoma interesantne" kaže ona, razmišljajući o tome na momenat. Kada je nastavila, ton joj je bio ozbiljniji: "Ali jedno je pitanje kada se radi o onome što je lepo imati, a drugo je pitanje kada se radi onome što se mora imati: B. Braun proizvodi pomažu ljudima da ozdrave ili čak da prežive - to što i ja doprinosim tome - daje mi osećaj ispunjenosti."

Radila je kao industrijski inženjer u B. Braun odeljenju za razvoj od avgusta 2013. godine. Kao menadžer za istraživanje i razvoj ona je odgovorna za razvoj portfolija uređaja za infuzione pumpe. Preciznije, ona radi na infuzionim linijama za pumpe koje rade sa IV seta, uključujući komoru za kapanje i stezaljku sa točkićem, za bezbedno i kontinuirano snabdevanje tela pacijenta tečnošću.

Dnevnu rutinu Sarahe Jacobskoetter karakterišu sastanci i koordinacija projekta sa njenim kolegama: Pojedinačni delovi se proveravaju i mere, razgovaraju o sledećim koracima i često se prototipovi nose direktno korisnicima. Zbog toga B. Braun sarađuje blisko s bolnicama gde lekari i sestre testiraju proizvode. "Ponekad to i snimimo i zatim procenjujemo: Gde se korisnik snebivao? Koliko je trajalo? Šta je korisnik mislio o tome?"

Ponekad to stvara jednostavno rešenje

Ovaj test realnosti pomaže timu da dobije pravi rezultat dok komunicira s korisnicima, i pre svega da poveća bezbednost.
"Uključivanje korisnika ponekad nas vraća na zemlju iz naših inovativnih uzleta" kaže ona, Ponovo se pojavljuje njeno zvučno namigivanje. "Kao inženjeri mi definitivno imamo perfekcionistički napad - ali ponekad jednostavno rešenje jednako dobro funkcioniše."

Istraživanja i razvoj se izvode u sedištu kompanije u Melsungenu: "Uz kancelarije mi na licu mesta imamo i istraživačke laboratorije, centar za uređaje i tehnologiju. Kratke distance između odeljenja su od velike pomoći za kolaboraciju kolega. A kada se radi o razvoju rešenja specifičnih za određenu državu za tržišta kao što su USA ili Brazil, Sarah Jacobskoetter pakuje svoje torbe i radi zajedno sa lokalnim timovima, direktno.

Priznajem, ja imam posao iz snova

Priznajem, ja imam posao iz snova I pored toga i ona ima poteškoće i trenutke kad joj ne ide. Njen najveći izazov: "Strpljenje! Ja sam neko ko mora da oseća da će stići negde. Zbog toga verovatno volim da vozim biciklu i da džogiram. Razvoj proizvoda je dugačak put, ipak - ponekad sa zastojima i zakašnjenjima. Povremeno to stvarno testira moje limite."

Na kraju, ipak, to je samo cena kvaliteta. Konstantno testiranje strpljenja je vredno toga zato što je kvalitet jako važan za B. Braun. I radom u sjajnom timu. Ali čak ni to nije bilo svaki put ohrabrujuće iskustvo.

Nivo frustracije i režim upiranja prstom

Sarah Jacobskoetter sedi između dva tima specijalista: jedan je odgovoran za sistem pumpe, a drugi za sistem linija. Oba sistema moraju međusobna da budu povezana. "Kada nešto ne uspe, stvari obično odu u režim upiranja prstom. Tim za pumpe smatra de je greška IV set tima i obrnuto."
Trebalo je vremena da se zaboravi ovaj automatski odgovor: "mislim da su u nekom trenutku oba tima zaključila: moramo prestati. Sada ne brinemo više o tome kako je problem nastao, fokusiramo se na to kako da zajedno spasemo situaciju. Zabavnije je i daje više uspeha. I sada zajedno slavimo uspeh."

Dok se priseća, shvata: " Ne samo da smo se razvili zahvaljujući našim poteškoćama, već smo zajedno postali tim. Deljenje ekspertize, zaista." I evo ga ponovo: zvuk namigivanja.

Tranzicija u "zonu bez posla" kako ona opisuje početak njenog porodiljskog odsustva pre nekoliko nedelja, za nju nije bila laka. "Veoma mi je drago što naša beba uskoro dolazi na svet, pošto, kao što sam već rekla: strpljenje nije moja jača strana."

Genetski sklop koji će ona i njen suprug - lekar - preneti njihovom detetu ostaje da se vidi. Ali sigurno nikoga neće iznenaditi pronalazački gen i naklonost medicinskoj tehnologiji.